Westland energie neutraal in 2030!

Stelt u zich eens voor dat alle Westlandse consumenten in 2030 100 %  duurzame energie gebruiken en daarbij meer wooncomfort ervaren, supercool elektrisch vervoer hebben en dat met 50% lagere kosten.

Huishoudens en bedrijven die hun eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen, windmolens en aardwarmte. Het verwarmen van huizen en gebouwen met behulp van een warmtepomp, het verwarmen van kassen met aardwarmte en vervoer elektrisch.

Wie zich heeft verdiept in de mogelijkheden van duurzame energie zal bekennen dat dit mogelijk is met de huidige technologie en dat dit de huidige energievoorziening totaal op zijn kop gaat zetten. We zijn gewend aan de huidige manier van verwarmen en vervoer maar het is allerminst vanzelfsprekend dat dit zo blijft.

In Monster staat een tussenwoning uit 1958 die sinds 2013 energie neutraal is door gebruik te maken van isolatie van de vloer en muren, op het dak zijn zonnepanelen geplaatst en in plaats van een cv ketel is er een warmtepomp geïnstalleerd.

MijnZonnePanelen

De bewoner heeft sinds 2015 een elektrische Zero SR motor en in 2018 verwacht hij zijn nieuwe Tesla Model 3. In het huis is het altijd 22 graden, in de winter door verwarming van de warmtepomp en in de zomer wordt er gekoeld. De uiteindelijke energie kosten van dit huishouden met elektrisch vervoer zijn 50% lager dan ten opzichte van verwarming en vervoer met fossiele energie. Voor een gemiddeld gezin is dit al snel een besparing van zo’n 750 euro per jaar.

Als je geen zin hebt in een grote verbouwing dan installeer je een hybride warmtepomp als je cv ketel aan vervanging toe is en koop je aandelen in een zonnepanelen installatie op een dak van bijvoorbeeld een school of bedrijf bij jou in de buurt of je participeert in een windmolen op zee. Hiermee is een besparing van 25% haalbaar en als het uitkomt dan kan je altijd wat extra doen.

Uiteindelijk resulteert dit in het gebruik van zonne energie in voornamelijk de zomer, windenergie in de nacht en in de winter als het harder waait. Gedurende dag wordt het verschil van vraag en aanbod opgevangen in accu’s van o.a. in de elektrische auto’s. Over de seizoenen heen kan gebruik worden gemaakt van biogas of synthetisch gas dat wordt gemaakt van overschotten van wind en zon dat weer gebruikt kan worden in WKK installaties. Dit laatste is pas zinvol als we meer dan 50% van de elektriciteit opwekken met wind en zon, op z’n vroegst over 10 jaar.

Een bijkomend voordeel is dat elektrisch verwarmen en elektrisch vervoer maar één derde van de energie vergt ten opzichte van verwarmen met aardgas en rijden op benzine dus dit is ook nog eens een flinke besparing die niet hoeft te worden opgewekt.

De investeringen om dit te realiseren zijn zeer hoog, maar elke euro levert wel direct een goed rendement op aangezien je direct bespaard op je huidige energie rekening. Ontvang je voor je spaargeld op de bank een rente vergoeding van minder dan 1% dan is er een alternatief in duurzame energie voor handen.

Om deze decentrale energie voorzieningen te realiseren maken we gebruik van Blockchain technologie. Deze technologie maakt het mogelijk dat aanbieders van energie en kapitaal direct zaken kunnen doen met de afnemers. Door de afspraken over eigendom vast te leggen in computercode op de blockchain kan er niet mee gemanipuleerd worden, vergelijkbaar met een acte bij een notaris maar dan tegen een fractie van de kosten. Hiermee zijn wij niet meer afhankelijk van grote bedrijven maar kunnen we onze energie direct bij de producent kopen.

Consumenten kunnen participeren in een windmolen of project met zonnepanelen door hierin aandelen te kopen. De opgewekte energie wordt in de vorm van een tegoed realtime overgemaakt naar de accounts van de aandeelhouders, dit tegoed kan ook weer verhandeld worden of worden omgezet naar euro’s.

Een andere mogelijkheid is dat consumenten hun energie investeringen zoals ‘zonnepanelen op eigen dak’ laten financieren door andere consumenten of zakelijke investeerders. Door de verschillende initiatieven te bundelen in een collectief spreiden we de risico’s en de participanten ontvangen een eerlijke rente vergoeding voor hun kapitaal.

Dus wil je ook meer woon comfort, lagere kosten, een hoger rendement op je spaargeld of gewoon de supercoole ervaring van elektrisch vervoer, kies dan voor Westland energie neutraal in 2030.

Westlandse energie door westlanders voor westlanders

Wil je meer weten over blockchain: Video – wat is Blockchain

 

Leave a Reply